Voejkov-tengely, mediterrán ciklon, hófúvás és a mindig szép Balaton...

Az emberfia lemegy a partra megnézni a cudar mínuszokat, az 50 kilométeres szelet és nem utolsó sorban gyűjteni egy-két kiló poros hómintát, aztán szegényt rögtön meggyanúsítják, hogy gengszterkedni jött... Grrr!

Gengszterkedés: jóemberrel folytatott beszélgetésem, aki valószínűleg vendéglátóipari egységének épségét jött ellenőrizni:
"- Jó napot, aztán mi tetszik erre?
- Szép jó napot! Jöttem havat gyűjteni!
- Hö! Izé... Konkrétan?
- Konkrétan? Itt ebből a porosból vinnék vagy két kilót, abból a durvább szemcsésből pedig elég lesz egy is, mert sokkal "koszosabb"! :)
- Na, magának sincs jobb dolga...."

A téli, zord és szeles Balatont nem sokan ismerik. Holott, amikor megerősödik az északi szél és a hőmérő  -10 fok alatti értékeket mutat, na akkor az igazi! Esik néhány centi hó, a jégről pedig pillanatok alatt a fenyvesi strandon van az egész; az eolikus geomorfológia tankönyvek csaknem összes felszínformája megtalálható ilyenkor. De hát persze nem sok újdonsággal szolgálhatunk, ha a Balatonról és a geomorfológiáról van szó egyszerre. Cholnoky Jenő mindenkinél pontosabban megfigyelte, elemezte és leírta már ezeket a folyamatokat. Azonban olvasni róluk vagy maguk valójában látni ezeket nem ugyanaz.
Barkán, szélzászló, maradékgerinc és garmada, mindez HÓBÓL!

Szélzászló... hóból! 

A legkisebb homok- és porszemcséket a szél könnyen mozgatja, ilyenkor a fehér havon nagyszerűen megfigyelhetővé válnak ezek a sötét rétegek.

Mozgó szemcsék... 

Ilyenkor nincs is jobb móka, mint egy-két kiló homokkal és porral bekoszolódott hómintát hazavinni és otthon felolvasztani! ;)

Tudományos segédmunkatársam: Tóth Csanád "Hős" Örs



1 comment:

  1. Anyukádat is kenyérre lehet kenni, hogy még a salátástálakat is megkaptad a tudományos munkához. Cöhh! :)

    ReplyDelete